Utilizarea și programul de utilizare a vaporizatorului de gaz cu acid oxalic

Estimated read time 7 min read

Un vaporizator de gaz cu acid oxalic este una dintre cele mai bune și mai eficiente soluții dacă ai nevoie de o modalitate de a scăpa de acarienii Varroa din coloniile tale de albine. Sunt două metode de aplicare pentru apicultorii care doresc să încerce această tehnică de combatere a acarienilor: aburirea și vaporizarea.

Vaporizator de gaz cu acid oxalic
Apicultorii pot alege acum dintre diverse vaporizator de gaz cu acid oxalic care folosesc diverse tehnologii

Vaporizarea este cea mai bună, deoarece garantează răspândirea acidului în fiecare colț al stupului, chiar și în zonele din interiorul celulelor necapsulate. Vestea bună este că apicultorii pot alege acum dintr-o selecție largă de vaporizatoare de gaz cu acid oxalic care utilizează diverse tehnologii. 

Cum se utilizează un vaporizator de gaz cu acid oxalic 

Dacă sunteți apicultor și intenționați să utilizați un vaporizator de acid oxalic, este important să urmați instrucțiunile și recomandările specifice pentru utilizare. Tratamentul își poate pierde eficacitatea dacă nu faceți acest lucru. 

Există chiar și cazuri în care inexactitățile pot dăuna în loc să vă ajute întreaga colonie de albine și chiar nu doriți să faceți acest lucru.  

Când utilizați un vaporizator cu gaz oxalic, asigurați-vă că utilizați un cronometru de încredere și apoi urmați acești pași:

  1. Puneți o cantitate adecvată de acid oxalic deshidratat în tigaia vaporizatorului de gaz cu acid oxalic. Asigurați-vă că puneți ¼ de linguriță de acid pentru fiecare cutie de pui. De asemenea, puteți utiliza un cristal sau două dacă nu există o soluție lichidă de acid oxalic disponibil.  
  2. Așezați cu grijă vaporizatorul la intrarea în stup chiar sub albine. Asigurați-vă că tigaia care unde se află acidul oxalic este complet încadrată în stup. Trebuie să introduceți tijă de sprijin a vaporizatorului și în stup. Asigurați-vă că există o distanță de 5cm între tigaie și albine și ceara din stup.  
  3. Folosiți niște spumă, cârpe umede sau alte materiale adecvate pentru a etanșa intrarea în stup.  
  4. Legați clemele bateriei vaporizatorului la baterie timp de 2 până la 3 minute. Încălziți acidului oxalic, apoi vaporizați timp de 2 până la 3 minute dacă utilizați un vaporizator cu sursă de căldură externă.  
  5. Îndepărtați sursa de căldură sau deconectați clemele bateriei și lăsați vaporizatorul să stea în interiorul stupului pentru încă 2 minute. 
  6. Scoateți vaporizatorul din stup și folosiți apă pentru a-l răci. Lăsați materialul folosit pentru etanșarea stupului la locul lui pentru următoarele 10 minute.  
Vaporizator de gaz pentru acid oxalic: Tratament revoluționant pentru acarienii Varroa

Trebuie să aveți în vedere că acidul oxalic este o substanță care poate fi extrem de periculoasă pentru oameni. Nu intrați niciodată în contact cu acest acid și nu îl înghițiți. O mască, mănuși și ochelari de protecție sunt echipamentul minim de siguranță pe care trebuie să îl purtați tot timpul ori de câte ori lucrați cu și în jurul acidului oxalic.  

De asemenea, trebuie să fiți foarte atenți pentru a vă asigura că nu atingeți accidental elementele metalice ale vaporizatorului în timp ce îl utilizați. Ar trebui să așteptați ceva timp înainte de a-l atinge după ce l-ați oprit, deoarece poate fi fierbinte pentru un timp după utilizare. Cel mai important, nu porniți niciodată vaporizatorul de gaz cu acid oxalic dacă nu sunteți prin preajmă, acesta trebuie supravegheat îndeaproape.  

Programul de utilizare recomandat pentru vaporizatorul cu acid oxalic  

Vaporizarea acidului oxalic în stupi este o metodă eficientă pentru combaterea acarienilor Varroa. Poate ucide acarienii care se pot afla în interiorul stupului, în celulele necapsulate și chiar pe albine. Vaporizarea folosește unelte portabile pe care le puteți pune în stup. Vaporii de acid oxalic trebuie răspândiți prin tot stupul.  

Dar înainte de a utiliza această substanță, asigurați-vă că purtați întotdeauna echipamentul de siguranță necesar. De asemenea, este important de reținut că necesită o sincronizare precisă atunci când folosiți vapori de acid oxalic pentru a vă trata stupii. Trebuie să scoateți fagurii de miere din stup înainte de a începe tratamentul.  

Vaporizator de gaz cu acid oxalic
Practica esențială a apiculturii este să vă inspectați în mod regulat stupii și să detașați super cutiile de miere din stup înainte de a le trata cu acid oxalic

Cel mai ideal moment pentru utilizarea acidului oxalic este atunci când perioada de producție a mierii a ajuns deja la sfârșit. Albinele produc miere de obicei între lunile aprilie și iulie. Formarea puietului are loc între lunile septembrie și noiembrie. Cel mai adecvat este atunci stupul are o populație mică de acarieni.  

Dacă există un număr substanțial de acarieni în stupii dvs. chiar înainte de iarnă, puteți lua în considerare tratarea acarienilor Varroa. Coloniile de albine care iernează cu populații uriașe de acarieni Varroa sunt mai expuse riscului de a eșua înainte sau în timpul primăverii.  

Stupul trebuie tratat cât timp colonia de albine este încă suficient de puternică, astfel încât să acopere mai ușor pierderile de albine ce pot apărea din cauza infestării cu acarieni și a utilizării acidului oxalic. Puteți repeta tratamentul folosind vaporizatorul de gaz cu acid oxalic la una sau două săptămâni după tratamentul inițial, dacă mai sunt prezenți acarieni. Nu efectuați niciodată mai mult de două tratamente anual.  

Există trei perioade principale pentru tratarea stupilor dvs. folosind vapori de acid oxalic. August este prima perioadă. A doua perioadă, care e și cea mai bună, este la sfârșitul lunii noiembrie, care se extinde până la începutul lunii decembrie. În această perioadă, stupul este în mare parte fără puiet, maximizând astfel efectul tratamentului cu vapori de acid oxalic.  

A treia perioadă, dar nu atât de recomandată, pentru tratarea stupilor dumneavoastră folosind acid oxalic sau alte metode de combatere a acarienilor Varroa este în februarie sau martie înainte de începerea sezonului de curgere a mierii. Puteți îmbunătăți considerabil performanța și supraviețuirea generală a coloniei dvs. dacă vă cronometrați corect controlul acarienilor Varroa.

O altă practică esențială a apiculturii este să vă inspectați în mod regulat stupii. Ca apicultor, nu trebuie să așteptați niciodată până când infestările cu acarienii Varroa devin vizibile. Dacă așteptați prea mult timp înainte de a începe aplicarea tratamentului, sănătatea coloniei poate fi grav afectată.

De asemenea, se recomandă să nu folosiți mereu aceeași metodă de combatere a acarienilor Varroa. Puteți încerca să utilizați vaporizatorul de gaz cu acid oxalic ca o metodă alături de încă una sau două. Această rotație va asigura că acarienii Varroa nu dezvoltă rezistență la niciuna dintre aceste metode de control.

Din aceeasi categorie:

You May Also Like

More From Author